Ghosting: Mitä se tarkoittaa ja miksi se v*tuttaa?

Mitä ghosting tarkoittaa

Tiedätkö mitä ghosting tarkoittaa? Jos et, ei huolta. Tarjoamme tässä artikkelissa selityksen.

Tätä ghosting tarkoittaa: treffien (yksi tai useampia) jälkeen kiinnostunut osapuoli lähettää viestin toiselle, mutta tämä ei vastaa viesteihin millään tavalla – eli “ghostaa”.

Ghostaus eli ghosting siis tarkoittaa sitä, että toinen osapuoli ei vastaa viesteihin ja yhteydenottoihin millään tavalla, vaan hän yksinkertaisesti jättää vastaamatta ja ignoraa toisen.

Tiedätkö sanonnan “rakkauden vastakohta ei ole viha, vaan väliinpitämättömyys”? Tämä kuvaa ghosting-tilanteita hyvin. Emme tietysti oleta, että kumpikaan osapuoli olisi tällaisessa tilanteessa vielä rakastunut toiseen – mutta ns. lähimmäisen rakkaus ja ihmisistä välittäminen jo sanelee, että kumpikin osapuoli ansaitsee rehellisen “tämä ei toimi, koska…” viestin ghostauksen sijaan.

Yleistynyt nopeasti

Ghosting ei ole mikään uusi keksintö. Radiohiljaisuus ja toisen välttely ovat olleet treffitaktiikoita (tai siis eroon pääsemisen taktiikoita) jo vuosisatojen ajan.

Deittisovellusten ja -sivustojen yleistyttyä, on ghostaus kuitenkin yleistynyt vuosi vuodelta. Nykyään jo yli 50 % kaikista nettideittailevista miehistä ja naisista kertoo kokeneensa ghostausta jossain sen muodossa.

Miksi joku ghostaa?

Me oletamme, että syy on epämukavien tilanteiden (jättäminen) välttäminen. Toisen jättäminen tai pakkien antaminen ei tunnu kummallekaan kivalle. Ghostaaminen on kuitenkin yksipuoleista tunteiden suojelua: väliinpitämätön henkilö saattaa säästyä muutaman minuutin epämukavuudelta, kun hän ei joudu antamaan pakkeja ja pistämään suhdetta poikki, mutta ghostaamisen “kohde” voi velloa epävarmuudessa pitkään.

Moni väittää, että ghostaaja ei halua loukata toisen osapuolen tunteita ja siksi jättää vastaamatta viesteihin.

Mutta tosiasiassa ghostaaminen on erittäin omahyväinen ratkaisu. “Uhri” kärsii epävarmuudesta eikä ymmärrä mitä on tapahtunut.

Mitä minä voin tehdä?

  • Jos olet “uhri”: Sinun tulee ymmärtää, että kyse ei ole mistään henkilökohtaisesta. Treffikumppanisi ei vain tunne samoin sinua kohtaan. Kemiat eivät kohdanneet. Tätä sattuu. Siitä ei kannata ottaa itseensä – eikä sen kannata antaa vaikuttaa omaan mielialaan tai itsevarmuuteen. Jos siis et saa vastauksia viesteihisi, jatka eteenpäin ja etsi itsellesi uutta seuraa.
  • Jos olet “ghostaaja”: Lopeta. Ole rehellinen itsellesi ja toiselle osapuolelle. Te molemmat ansaitsette jonkinlaisen lopetuksen tahi selityksen. Jos et vain ole kiinnostunut toisesta, kerro hänelle, että kemiat eivät kohdanneet ja hän ei ollut sitä mitä juuri nyt etsit.

Yhteenveto

Moni mielenterveyden asiantuntija on kanssamme samaa mieltä: ghosting on tunnepohjaista julmuutta. Toinen osapuoli jää täyteen pimeyteen eikä tiedä mikä on aiheuttanut radiohiljaisuuden, mitä on tapahtunut tai miksi toinen ei ole kiinnostunut.

Ymmärtäkää siis, että ghostaaminen ei ole ikinä oikea valinta. Olkaa rehellisiä ja keskustelkaa. Väliinpitämättömyys sattuu paljon enemmän kuin pakit.